Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

 Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου από το έτος 1996 έχει αρχίσει πρόγραμμα ανασκαφικής έρευνας σε συγκροτήματα εμπλουτισμού ελικοειδών πλυντηρίων. Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η γνώση και επίλυση τεχνικών θεμάτων της λειτουργίας του τύπου των πλυντηρίων αυτών. Οι περιοχές που διεξάγει το Ε.Μ.Πολυτεχνείου ανασκαφές είναι η περιοχή Μπερτσέκο και Αρύ.
Σε αντίθεση με τα γνωστά επίπεδα πλυντήρια που κατά κόρον χρησιμοποιήθηκαν στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις του Λαυρίου, τα ελικοειδή αποτελούν μια επαναστατική αλλαγή στη μέθοδο επεξεργασίας καθαρισμού του μετάλλου που συντόμευε τη σχετική διαδικασία κατά πολύ και με λιγότερο προσωπικό.
Ιδιαίτερο τεχνικό χαρακτηριστικό αυτών των πλυντηρίων είναι η επιστροφή του νερού στο σημείο από όπου ξεκινούσε, με μικρή υψομετρική διαφορά, η σύμπτυξη του χώρου της όλης διαδικασίας, η αμεσότητα εμπλουτισμού του μεταλλεύματος και κυρίως η κατασκευή και οι διαστάσεις των μαρμάρινων κοιλοτήτων των πλυντηρίων που χρησίμευαν στον εμπλουτισμό του μεταλλεύματος.
Η ανακάλυψή-εντοπισμός των ελικοειδών πλυντηρίων, στις περιοχές Μεγάλα Πεύκα, Δημολιάκι και Μπερτσέκο, πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Κονοφάγο και την ομάδα του, που έκανε και σχετική ανακοίνωση στην Ακαδημία Aθηνών. Μάλιστα, ο καθηγητής κατασκεύασε με τον ίδιο τρόπο ένα σύγχρονο ελικοειδές πλυντήριο, το οποίο λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου