Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013


To υδρογόνο (Hydrogenium) είναι το χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 1. Αντιπροσωπεύεται από το σύμβολο H. Με ατομική μάζα 1,00794(7) amu, το υδρογόνο είναι το ελαφρύτερο και, στη μονοατομική αλλομορφή του (H1), είναι η πιο άφθονη χημική ουσία στο σύμπαν, του οποίου θεωρείται ότι αποτελεί το 75% της συνολικής βαρυονικής του μάζας[1]. Τα άστρα της κύριας ακολουθίαςαποτελούνται κυρίως από υδρογόνο σε κατάσταση πλάσματος.
Στις «συνηθισμένες συνθήκες» (θερμοκρασία 25°C και πίεση 1 atm), το υδρογόνο είναι ένα άχρωμο, άοσμο, άγευστο, μη τοξικό, αμεταλλικό και πολύ εύφλεκτο διατομικό αέριο με χημικό τύπο H2. Το φυσικό ατομικό (αλλά και το διατομικό) υδρογόνο είναι σπάνιο στη Γη, επειδή, στις συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη, το υδρογόνο σχηματίζει τάχιστα ομοιοπολικές ενώσεις με τα περισσότερα αμέταλλα στοιχεία και έτσι το περισσότερο υδρογόνο του πλανήτη μας έχει συγκεντρωθεί στο νερό και στις περισσότερεςοργανικές ενώσεις. Το υδρογόνο έχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στηνοξεοβασική χημεία με πολλές χημικές αντιδράσεις ανταλλαγής πρωτονίωνμεταξύ διαλυτών μορίων (και ιόντων).
Σε ιονικές ενώσεις, μπορεί να πάρει αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο, που ονομάζεται «ανιόν υδριδίου» (H-), ή θετικό ηλεκτρικό φορτίο, που ονομάζεται «υδρογονοκατιόν» (H+). Το τελευταίο, μπορεί να παριστάνεται συχνά γραπτώς ως γυμνό πρωτόνιο, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν βρεθεί ιονικές ενώσεις που να περιέχουν πραγματικά γυμνό πρωτόνιο, αλλά το υδρογόνο μετέχει σε υδρογονούχα σύμπλοκα ιόντα, όπως για παράδειγμα το «υδροξώνιο» (H3O+).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου